Receptet.nu

Långkok med fruktig twist

Läcker köttgryta för alla årstider


5/5 (1 betyg)
4 portioner
Tillagning
3h
Aktiv tid
30 min
4 portioner
Tillagning: 3h
Aktiv tid: 30 min
Bild på Långkok med fruktig twist
Upplev en harmonisk smakupplevelse med denna mustiga vintergryta, där varma kryddor som kanel möter fruktiga toner från apelsin och aprikos. Långkokad till perfektion på spisen eller i ugnen, beroende på hur mycket tid man har. Låt den möra köttsaften och fruktens sötma förena sig i varje tugga, medan kryddornas hetta dansar på tungan. Perfekt för kyliga vinterkvällar eller när du bara vill unna dig en smakrik måltid.

Nivå: Medel - passar dig som brukar laga vardaglig mat

Värmen från kanel, djupet från ingefära och den fruktiga syrligheten från apelsin - ordet perfektion ligger nära till hands

— Mina smaklökar i extas

Denna köttgryta fann sin plats i min receptsamling efter att jag experimenterade med en anpassning av ett recept på lammlägg, inspirerat av min smakresa på Kreta. Det var inte den förväntade smaken av olivolja och oregano som tog mig med storm, utan snarare en kryddig, varm aura som förde mina tankar till Mellanösterns kryddmarknader. Med tiden kom jag att koppla samman dessa smaker med den franska tolkningen av nordafrikanska kryddor - eller kanske anpassade jag den efter dessa...? Resultatet blev iaf en spännande fusion av matkulturer som jag själv beskriver som en unik hybrid av grekisk och nordafrikansk kulinarisk konst.


Bland mina många köttgrytor rankas denna högt bland favoriterna. Det är min go-to-rätt när jag vill överraska familj och vänner med något utöver det vanliga. Med den här köttgrytan får de uppleva en smakresa som är både bekant och exotisk samtidigt - en perfekt balans mellan tradition och innovation.

Recept på Långkok med fruktig twist

Ingredienser

-   4 portioner   +
  • Kryddblandning:
  • 1 mskpaprikapulver
  • 2 tskspiskummin
  • 1 tskingefärapulver
  • 1 tskkanel
  • 2 tsksalt
  • 2 krmfänkålspulver
  • 1-2 krmsvartpeppar
  • 1 krmnejlika
  • Gryta:
  • ca 500 ggrytbitar nötkött
  • ½ dlolivolja
  • 25 gsmör
  • 2gullökar
  • 6vitlöksklyftor
  • ca 10cm selleristjälk
  • 3 msktomatpuré
  • 1apelsin
  • ca 100 gaprikos (i burk)
  • Garnering:
  • liten bit ingefära (skalad och strimlad)
  • ca 1 mskpersilja (finhackad)

Tillagning

  1. Salta köttbitarna med en halv tesked salt.
  2. Värm smör och olja i en tjockbottnad kastrull. Fräs lök och vitlök tills de fått färg. Ta ut löken och vitlöken, behåll så mycket fett som möjligt i kastrullen.
  3. Stek köttet tills det fått fin färg. Lägg tillbaka löken och vitlöken.
  4. Blanda kryddor och resten av saltet i en skål. Tillsätt tomatpuré och finhackad stjälkselleri till grytan, och rör om några minuter.
  5. Häll i 1-2 dl vatten och låt den börja koka. Sänk därefter värmen så att det puttrar lätt, med locket på.
  6. För spis: Låt småputtra i minst 3 timmar, rör om ibland så det inte bränns vid. För ugn: Flytta grytan till ugnen, låt tillagas i 3-6 timmar vid 125° Celsius, täck gärna kanterna med aluminiumfolie om locket inte håller tätt.
  7. Tillsätt finhackade aprikoser en timme innan tillagningstiden är slut. Pressa i apelsinsaften i grytan precis i slutet.
  8. Häll upp i en skål och garnera med persiljan och ingefäran. Servera med ris eller bulgur.

Ris eller Ros?

Har du testat att laga detta recept? Skriv gärna och berätta vad du tyckte om receptet.

Du kan även betygsätta receptet längre upp på sidan, eller lämna en kommentar nedanför, särskilt om du har tips och lärdomar att ge till andra som vill testa receptet.

Mer grönsaker

För att ge grytan en extra dimension kan man välja att tillsätta morotsslantar, om det är något man tycker om. Med tanke på att grytan redan är rik på sötma från aprikoserna behövs de inte för att förstärka den smakprofilen. Dock kan de vara ett välkommet tillskott för att göra rätten ännu mer näringsrik och balanserad, med en hälsosam dos av grönsaker.