Receptet.nu

Mustig köttfärsgryta med potatis

En kryddigare variant av den indiska köttfärsgrytan


5/5 (2 betyg)
4 portioner
Tillagning
1h
Aktiv tid
30 min
4 portioner
Tillagning: 1h
Aktiv tid: 30 min
Bild på Mustig köttfärsgryta med potatis
Detta recept på köttfärsgryta är min kryddigare variant på den indiska köttfäsgrytan.

Den innehåller en större variation av kryddor även om den totala mängden krydda inte är så mycket mer. De extra kryddorna är i små mängder (oftast mätta i krm) men bidrar till en hel del djup i rätten, och jag tycker personligen bättre om denna variant.

Nivå: Medel - passar dig som brukar laga vardaglig mat

Jag trodde inte att ris och potatis kunde ätas tillsammans förrän jag åt denna köttfärsgryta med vitt basmatiris. Det förändrade allt!

— Frédérics kommentar

Detta receptet är en mustigare variant av min indiska köttfärsgryta med potatis. Som väntat har den en väldigt lång lista av kryddor, men denna rätt behöver absolut inte innehålla alla kryddor som är med i listan, så stressa inte om du saknar något. Det går även bra att ersätta med färsk variant (t.ex. ingefära istället för ingefärapulver, mortlade korianderfrön istället för korianderpulver etc)


Jag utelämnar ofta själv flera kryddor, ibland av ren och skär lättja, och ibland för att jag har slut på dem. Och ibland tillsätter jag t.ex. ett lagerblad (men är egentligen inte så förtjust i lagerblad så jag har bara i det under halva tillagningstiden).


Se gärna även notering om bockhornsklöverfrö under receptet.

Recept på Mustig köttfärsgryta med potatis

Ingredienser

-   4 portioner   +
  • Kryddblandning:
  • 1 tskpaprikapulver
  • 1 tskspiskummin
  • 1 tskgurkmeja
  • 1.5 tskkorianderpulver
  • ½ tskingefärapulver
  • ½ tskfänkålspulver
  • 1 tsksalt (knappt)
  • 1 krmsvartpeppar
  • 1 krmkanel
  • 1 krmchiliflingor
  • 1 krmmalen kardemumma
  • ½ krmmalen nejlika
  • 2 krmbockhornsklöverfrö (valfritt)
  • Grytan:
  • ½ dlolivolja
  • 1gullök
  • 3-4vitlöksklyftor
  • 2 msktomatpuré
  • 1tomat
  • 400 gköttfärs
  • 1-2potatisar
  • Garnering:
  • 1 tskfärsk koriander (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda ihop alla kryddor i en skål och lägg åt sidan.
  2. Värm upp oljan i en gryta. Skala och hacka löken i bitar och fräs i oljan.
  3. Skala och finhacka vitlöksklyftorna, och lägg ner i grytan och fräs någon minut.
  4. Tillsätt kryddblandning och tomatpuré och stek lite till, och häll därefter i hackad tomat.
  5. Tillsätt ett halvt glas vatten och låt puttra på medelvärme i ca 20 min.
  6. När vattnet börjar ta slut, börjar du röra om med träsked och mosa alla bitar (lök, vitlök, tomat). Rör om i ca 10 min, tills det mesta av vattnet har avdunstat (ev. behöver du tillsätta mer under tiden, lite åt gången), och olja börjar rinna ut från resterande massa. Denna process utvecklar smakerna i tomaten och kryddorna så stressa inte med den.
  7. Lägg ner köttfärsen i grytan och rör om med träsked i ca 5 minuter så att eventuella köttfärsklumpar bryts ner. Häll därefter på ett halvt glas vatten och låt det stå och puttra under lock.
  8. Skölj, skala och skär potatisarna i kuber (ungefär lika stora som 1-2 sockerbitar) och lägg ner i grytan. Låt den puttra lite till under lock, tills potatisen mjuknat.
  9. Häll upp i serveringsskål och garnera med färsk finhackad koriander. Servera med vitt ris eller naanbröd.

Anmärkning

Två små till medelstora potatisar är lagom mängd till 400 g köttfärs. Om du har stora potatisar räcker det med en enda.

Ris eller Ros?

Har du testat att laga detta recept? Skriv gärna och berätta vad du tyckte om receptet.

Du kan även betygsätta receptet längre upp på sidan, eller lämna en kommentar nedanför, särskilt om du har tips och lärdomar att ge till andra som vill testa receptet.

LCHF-variant

En mycket vanlig variation på denna rätt går ut på att ersätta potatisen med gröna ärtor, och med den lilla mängd som krävs kan även en strikt LCHF-ätare unna sig det.


Servering

Servera gärna med basmati eller jasminris. Det går även bra att äta den med naanbröd. Om mängden potatis ökas, går det att utelämna ris och bröd helt, men minska isf på kryddorna till ca hälften, då det inte finns något annat att dämpa deras smak med.


Bokhornsklöverfrö

Bockhornsklöverfrö som finns med i slutet av kryddlistan (men är väldigt valfritt!) så kan det nog vara svårt att hitta i en vanlig matbutik. I en orientalisk matbutik kan man söka efter "fenugreek seeds" som är det engelska namnet eller "methi seeds" som är det indiska namnet. De ger en väldigt distinkt smak precis som bockhornsklöver själv.


Bockhornsklöver är för övrigt en ört som man kan odla i en kruka hemma med dessa frön. Använd denna ört med måtta, eftersom den sätter sina spår i svettlukten i några dagar framåt. Jag vet, jag vet, dessa ord hör inte hemma på en receptsida men jag var tvungen att utfärda en varning.