Receptet.nu

Libanesiska köttfärspiroger

Sfeeha, Lahmacun, Manaish


5/5 (3 betyg)
8 portioner
(24 piroger)
Tillagning
2h 30 min
Aktiv tid
2h
8 portioner
(24 piroger)
Tillagning: 2h 30 min
Aktiv tid: 2h
Bild på Libanesiska köttfärspiroger
Dessa libanesiska köttfärspiroger hittar man i nästan varje libanesisk restaurang. De återkommer även i andra matkulturer, i olika tappning, under namn som lahmejun, manaish, sfeeha, fatayer osv. Ibland kan de ha andra fyllningar, t.ex. spenat, ost, och zaatar.

Nivå: Medel - passar dig som brukar laga vardaglig mat

Ljuvlig tomat- och köttfärsblandning som sjunker in och smaksätter brödet också

— Frédérics kommentar

De här köttfärspirogerna påminner mig alltid om dagen då min familj flyttade till en helt ny ort. Det var en jobbig dag på många sätt, vi hade lastat på möbler från ett hus vi bott i 14 år i, kört 70 km och sedan lastat av allt. På kvällen kunde vi äntligen slå oss ner på trägolvet i vardagsrummet och andas ut. Vi höll just på att diskutera våra middagsalternativ, när det ringde på dörren. Utanför stod våra nya libanesiska grannar med ett stort leende, och ett ännu större fat fyllt med dessa underbara köttfärspiroger.


Nästa gång de skulle laga köttfärspirogerna blev det hemma hos oss, och på så vis fick vi detta autentiska recept på libanesiska köttfärspiroger.

Recept på Libanesiska köttfärspiroger

Ingredienser

-   8 portioner   +
  • Deg:
  • 25 gjäst
  • 2 mskolivolja
  • 1 msksalt
  • 2 tsksocker
  • 1 kgvetemjöl
  • vatten
  • Köttfärsfyllning:
  • 400-500 gköttfärs (nöt eller lamm)
  • 2gullökar
  • 3krossade tomater (ca 4 dl)
  • 50 gpersilja
  • 3 mskSju sorters kryddor
  • ca 2 tsksalt

Tillagning

Degen:
  1. Lös upp jästen i ca 1 dl fingervarmt vatten, och blanda i sockret. Låt stå i 15 min.
  2. Blanda ner oljan och saltet, samt hälften av mjölet och ca 5 dl vatten, och arbeta ihop till en smet. Fortsätt hälla i mjöl lite i taget och arbeta in det tills det blir en smidig deg.
  3. Forma degen till små bullar, ca 3-4 cm i diameter, och lägg på en mjölad arbetsbänk. Degen ska räcka till ca 24 bullar. Täck över med bakduk och låt jäsa i ca 40-60 min.
Fyllningen:
  1. Hacka löken fint, och kör tomaterna i en mixer (du kan använda färdigkrossade tomater också om du vill) tills de är i småbitar. Jag brukar hacka sista tomaten med en kniv för att ha behålla lite tomatbitar.
  2. Blanda alla ingredienserna till fyllningen i en stor bunke och rör ihop med händerna så att kryddan fördelas väl i köttfärsen,
Pirogerna:
  1. Sätt ugnen på högsta värme (250-300 grader, gärna varmluft) och pensla matolja direkt på plåten eller på ett bakplåtspapper. Används helst inte olivolja då den bränns lätt - solrosolja eller rapsolja är bättre alternativ.
  2. Kavla ut en degbulle till ett tunt runt bröd, ca 15 cm i diameter.
  3. Häll på 0.5 dl av fyllningen och vik ihop från sidorna till en fyrkant. Lyft lite på hörnen och nyp ihop dem så de står upp. Flytta över till den oljade plåten.
  4. Upprepa ovanstående steg 5 gånger, så att du har 6 piroger på plåten, och grädda i mitten av ugnen. Det tar ca 8-10 min i ugnen; ta ut dem när de börjat få en gyllene färg. Kolla gärna undersidan, den ska ha hunnit få lite färg där och vara lite krispig från oljan.
  5. Pensla på lite mer olja på plåten och fortsätt på samma vis med resterande bullar.
  6. Lägg över en bakduk på de som är klara så de inte svalnar för fort.
  7. Servera gärna med en tabbouleh sallad eller en yogurt dippa.

Ris eller Ros?

Har du testat att laga detta recept? Skriv gärna och berätta vad du tyckte om receptet.

Du kan även betygsätta receptet längre upp på sidan, eller lämna en kommentar nedanför, särskilt om du har tips och lärdomar att ge till andra som vill testa receptet.

Frysa in

Gör gärna en stor omgång och frys in det som blir över. Kan enkelt värmas upp i micron. Superbra att ha när man vill ha en snabb lunch eller middag.


Servering

Jag gör nästan alltid en libanesisk persiljesallad (tabbouleh) till dessa piroger - det syrliga går så bra ihop med dem. När jag plockar ut det från frysen för att äta något snabbt, tycker jag det är gott att strö över lite sumak, eller pressa över citronsaft.