Receptet.nu

Tabbouleh med couscous

Den franska varianten


4.5/5 (4 betyg)
8 portioner
(ca 2 liter)
Tillagning
30 min
Aktiv tid
20 min
8 portioner
(ca 2 liter)
Tillagning: 30 min
Aktiv tid: 20 min
Bild på Tabbouleh med couscous
Detta recept på tabbouleh ger en fräsch och svalkande lunchsallad/sidorätt, tack vare myntan och citronen, samtidigt som den är mättande pga couscousen.

Nivå: Nybörjarvänlig

Den perfekta sommarlunchen - jag bara känner hur medelhavssolen skiner på mig när jag äter denna uppfriskande tabbouleh!

— Frédérics kommentar

Denna variant på tabbouleh utgör den perfekta lunchsalladen på sommaren! (Hm, möjligtvis slås det av tzatziki med bröd...får fundera på den).


Vanligtvis förknippas tabbouleh med en persiljesallad som till största delen består av just persilja. Denna "franska" variant består till största delen av couscous och tomater, och fungerar därför även bra som en måltid för sig.


Den passar också bra för vegetarianer och veganer!

Recept på Tabbouleh med couscous

Ingredienser

-   8 portioner   +
  • Couscous:
  • 3 dlcouscous
  • 3 dlvatten
  • 1 mskolivolja
  • 1 tsksalt
  • Dressing:
  • ¾ dlolivolja
  • ½ dlrödvinsvinäger
  • ½-1citron (saften)
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar
  • 1-2 dlfinhackad persilja
  • en handfull myntablad
  • Övrigt:
  • 1rödlök, finhackad
  • 2tomater, eller
  • 100 gkörsbärstomater
  • 1-2 dlkokta kikärtor (valfritt)
  • ca 100 gfetaost, eller
  • 1avokado

Tillagning

Förberedelser:
  1. Förbered couscousen minst en halvtimme (gärna mer) i förväg så att den hinner svalna. Mät upp grynen i en rymlig skål, koka upp vattnet tillsammans med salt och olivolja, och häll över couscousen.
  2. Täck couscous-skålen med en bakduk och låt vila i 5 minuter. Fluffa därefter upp kornen med en sked.
Salladen:
  1. Blanda alla ingredienser till dressingen i en stor bunke.
  2. Finhacka löken och rör ner i bunken.
  3. Hacka tomaterna i ärtstorlek (körsbärstomater kan skäras i 4 bitar) och lägg i bunken. Finhacka även persilja och mynta (används gärna mixer eller matberedare) och rör ner.
  4. Häll den svalnade couscousen i bunken och blanda ordentligt. Tillsätt kikärtor om du vill.
  5. Tärna eventuell fetaost/avokado (fetaost är klassiskt, har man inte det så ger en mogen avokado ungefär samma konsistens) och rör försiktigt ner i couscousen.
  6. Låt gärna stå i kylen ett par timmar - den är godare när det är kall.

Anmärkning

Receptet är skrivet för 8 portioner om den används som sidorätt eller lätt lunch. Om den äts som huvudmål ger den runt 4-6 portioner.

Ris eller Ros?

Har du testat att laga detta recept? Skriv gärna och berätta vad du tyckte om receptet.

Du kan även betygsätta receptet längre upp på sidan, eller lämna en kommentar nedanför, särskilt om du har tips och lärdomar att ge till andra som vill testa receptet.

Serveras väl kyld

Tabbouleh går att fixa på nolltid, men då den bör serveras sval, behöver man ge couscousen lite tid att kylas ner. Jag brukar göra den några timmar före jag ska äta, så att smakerna hinner gå ihop lite, men så läng väntetid behöver man egentligen inte. Och det går ju såklart att "provsmaka" halva bunken medan man väntar.

Förvaring

Tabbouleh håller i flera dagar i kylen. Är t.o.m. godare andra dagen. Vi gör ofta receptet på 8 portioner, trots att vi bara är 2 personer i hushållet. Så gott!