Receptet.nu

Rostad blomkål med citron & dijonsenap

Mitt bästa recept med blomkål


4.5/5 (2 betyg)
4 portioner
(1 blomkål)
Tillagning
50 min
Aktiv tid
20 min
4 portioner
(1 blomkål)
Tillagning: 50 min
Aktiv tid: 20 min
Bild på Rostad blomkål med citron & dijonsenap
Detta recept ger en precis lagom rostad blomkål. Den har en frasig yta, är mjukare i kroppen, men fortfarande med en kärna som ger tuggmotstånd. Åtminstone för mig är det exakt på den gräns där jag tycker om att ha mina grönsaker.

Nivå: Nybörjarvänlig

Det bästa man kan göra med blomkål! Citronsmaken gör att den passar utmärkt till fisk

— Frédérics kommentar

Jag lärde mig äta grönsaker först i 25-årsåldern då jag testade på LCHF-kosten. Det blev så mycket proteiner hela tiden, så jag var tvungen att hitta några grönsaksrätter för att få lite variation. Blomkål hade lagats av min mamma under hela min barndom och jag hade aldrig gillat det, främst för att det varit kokt blomkål i en eller annan form. Upptäckten av ugnsrostad blomkål öppnade upp så många dörrar för mig, och detta recept är det som jag slutligen landade i som "det bästa man kan göra med blomkål". Numera är detta i princip den enda blomkålsrätt jag lagar åt mig själv.

Recept på Rostad blomkål med citron & dijonsenap

Ingredienser

-   4 portioner   +
 • 1blomkål
 • 2 mskolivolja
 • 2 tskflingsalt
 • 50 gsmör
 • 1-1.5 mskdijonsenap
 • ½-1citron
 • lite persilja (för garnering)

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
 2. Skär upp blomkålen i ca en cm breda skivor och bryt sönder skivorna till mindre bitar. Skölj under vatten och torka med hushållspapper.
 3. Strö ut blomkålen jämnt över en bakplåt med bakplåtspapper. Ringla över olivoljan, strö på flingsaltet och sätt in i mitten av ugnen.
 4. Smält under tiden smöret i en kastrull. Blanda i dijonsenap och citron. Anpassa efter smak och tycke. Rör om tills smöret går ihop med de övriga ingredienserna.
 5. När blomkålen börjar få färg (ca 20-25 min i ugn), ta ut den och lägg i en mindre ugnsform.
 6. Skeda citron- och senapssåsen över blomkålen och sätt tillbaka i ugnen i ca 10 min. Garnera med lite persilja och servera med en gång.

Ris eller Ros?

Har du testat att laga detta recept? Skriv gärna och berätta vad du tyckte om receptet.

Du kan även betygsätta receptet längre upp på sidan, eller lämna en kommentar nedanför, särskilt om du har tips och lärdomar att ge till andra som vill testa receptet.

Servering

Denna blomkålsrätt kan utgöra en måltid i sig (räkna isf med dubbla portioner) eller som en sidorätt tillsammans med t.ex. kyckling eller fisk. Vi äter den gärna tillsammans med en ugnsbakad lax med citronpeppar, samt en tomatsallad till.


Kost

Denna rätt är vegetarisk (lakto-ovo), och smöret kan bytas ut mot t.ex. margarin för att göra den vegansk.