Före jag flyttade till Frankrike kopplade jag couscous till salladsluncher, för det var bara så jag sett couscous serveras. Men i södra Frankrike, där det finns gott om nordafrikanska matställen, öppnade en helt ny couscous-värld upp för mig, och efter att ha ätit på ett par restauranger började jag själv experimentera i köket med olika recept som jag fann. Kryddad mat har alltid funnits i mitt liv, men det här smakade ändå väldigt annorlunda jämfört med de indiska/pakistanska smakerna som jag är van vid, så det var en mycket uppskattad upptäckt.
Ras el hanout som ger smak till denna gryta, är en typisk nordafrikansk kryddblandning som bl.a. Santa Maria har, men det finns inte alltid i den vanliga matbutiken. Då får du leta i en orientalisk butik eller blanda ihop en egen.
Jag har testat rätten med potatisar, paprikor, kålrot, purjolök, nötkött och t.o.m. en hare en gång, men tycker personligen bäst om smaken med de angivna råvarorna. Kan erkänna att jag aldrig själv äter något annat än kycklingen och kikärtorna från grytan (min man äter resten), men om jag tillagar den utan t.ex. lamm eller morötter så bli smaken inte riktigt densamma. Så hemma hos oss blir det nästan alltid detta recept.