Receptet.nu

Pakistanska köttbullar i tomatsås

Eller kofte, kort och gott


4.5/5 (2 betyg)
4 portioner
(ca 16 köttbullar)
Tillagning
1h 30 min
Aktiv tid
1h
4 portioner
(ca 16 köttbullar)
Tillagning: 1h 30 min
Aktiv tid: 1h
Bild på Pakistanska köttbullar i tomatsås
Vem älskar inte köttbullar? Dessa är lagade i en tomatsås vilket gör dem perfekta att serveras med ris. Lite vuxnare i smaken med kanelen och spiskumminet, men fortfarande barnvänliga.

Nivå: Medel - passar dig som brukar laga vardaglig mat

En maträtt som är lika populär bland barn som bland vuxna.

— Frédérics kommentar

Pakistanska köttbullar kan lagas i många olika former. Grundreceptet på vad som ingår i köttfärsen är alltid detsamma, men sen kan de lagas i tomatsås, i en bädd av spenat, med hårdkokta ägg eller något annat. Detta recept är ett bra grundrecept om man vil laga dem i en spännande tomatsås.


Med rätt balans av ägg och yogurt säkerställs att köttbullarna blir smältande mjuka, men utan att falla sönder under tillagning.

Recept på Pakistanska köttbullar i tomatsås

Ingredienser

-   4 portioner   +
  • Köttfärsen:
  • 400 gnötfärs
  • 2 mskolivolja
  • 2 mskkikärtsmjöl (gram flour)
  • 1 dlyogurt (el creme fraiche)
  • 1ägg
  • ½ dlrostad lök
  • lite färsk persilja (valfritt)
  • Kryddblandning:
  • 2 tskspiskummin
  • 2 tskpaprikapulver
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar
  • 1 krmkanel
  • 1 tskchiliflingor
  • 2 tskkorianderpulver
  • 1 tskgurkmeja (valfritt)
  • Alternativ kryddblandning:
  • 2 mskgaram masala
  • 1 tskchiliflingor
  • 1 tsksalt
  • Grytan:
  • 1 dlolivolja
  • 1gullök
  • 3vitlöksklyftor
  • 1-2chilipeppar
  • 1 tskgurkmeja
  • 1 krmsvartpeppar
  • 2 tskspiskummin (gärna hela frön)
  • 2 tskpaprikapulver
  • 2nejlikor (valfritt)
  • 1 tsksalt
  • 2 msktomatpuré
  • 1tomat
  • vatten

Tillagning

Köttfärsen:
  1. Hetta upp oljan i en liten kastrull och häll i kikärtmjölet. Låt den få lite färg och utveckla sin doft under ca 3-5 min. Rör om hela tiden med en stekspade eller träsked, annars bränns den lätt vid. Ta av från värmeplattan och låt svalna.
  2. Häll upp köttfärsen i en bunke. Vispa ägget lite lätt, och häll över köttfärsen. Gör samma sak med yogurten.
  3. Krossa den rostade löken något (t.ex. genom att lägga upp den på köksbänken och kavla över den) och häll i samma bunke.
  4. Blanda alla kryddor (från antingen Kryddblandning eller Alternativ kryddblandning, ej båda) i en liten skål och häll över i bunken, tillsammans med eventuell finhackad persilja. Häll till slut över kikärtssåsen och blanda samma allting till en jämn massa (gärna med händerna, men tänk då på att gurkmeja kan missfärga naglarna tillfälligt). Se till att kryddor, ägg, yogurt och kikärtssås blir jämnt fördelade.
Köttbullarna:
  1. Häll upp en msk olivolja i en liten skål, och förbered med en tallrik som du kan lägga din köttbullar i.
  2. Börja rulla dem, precis som chokladbollar i händerna. Om du ser sprickor i din köttbulle, försök jämna ut dem så gott det går. När du har fått en rund boll, olja ena handflatan lite lätt och stryk med den över köttbullen så den får lite glans.
  3. När du gör nästa köttbulle behöver du inte ta mer olja om du fortfarande har lite på handflatan. 400g köttfärs brukar räcka till ca 14-16 köttbullar. Gör du dem för små blir de något hårdare, och gör du dem för stora kan de falla sönder under tillagning.
Grytan:
  1. Hetta upp olja i en gryta eller traktörpanna. Den bör vara stor nog för att du ska kunna lägga alla köttbullar i ett lager på botten. (Om du gör en större sats får du steka dem i två omgångar. )
  2. Skala och hacka löken och stek i oljan. Tillsätt vitlöksklyftorna och chilipepparn. Kärna ut den först om du inte vill att såsen ska bli stark. Tänk på att du redan har lite chiliflingor i köttbullarna.
  3. När löken fått lite färg, häll i alla kryddorna och tomatpurén och rör om.
  4. Tärna tomaten och lägg i grytan. Tillsätt ett halvt glas vatten, rör om, och lägg på lock och låt det koka på medelhög värme i 20-30 min tills vattnet börjar ta slut och lök & vitlök mjuknat.
  5. Använd en träsked och rör om i ca 7-10 min samtidigt som du mosar eventuella bitar av lök, vitlök och tomat. Det ska bli en homogen massa. Häll på lite vatten emellanåt om det börjar ta slut.
  6. Lägg köttbullarna en åt gången i grytan tills botten är täckt. Sänk värmen något och lägg på ett lock. Efter 3-4 min, lyft på kastrullen och skaka den i sidled (!) för att säkerställa att köttbullarna inte bränns vid. Rör inte om med sked, då går köttbullarna sönder!
  7. Vänta några minuter till, ta därefter av locket, och vänd på köttbullarna med en matsked. De bör ha fått en brun yta vid det här laget och inte vara för känsliga på den stekta ytan.
  8. Låt andra sidan också stekas några minuter. Häll därefter över ca 2 dl vatten i grytan, lägg på lock och låt puttra i ca 30 min. Rör om försiktigt då och då. Om du vill ha en tunnare sås kan du hälla i mer vatten.
  9. Smaka av och tillsätt mer salt om det behövs (beror på hur mycket vatten som återstår i din gryta).

Ris eller Ros?

Har du testat att laga detta recept? Skriv gärna och berätta vad du tyckte om receptet.

Du kan även betygsätta receptet längre upp på sidan, eller lämna en kommentar nedanför, särskilt om du har tips och lärdomar att ge till andra som vill testa receptet.

Frys in

Dessa köttbullar kan göras i en större sats och frysas in när köttbullarna rullats, d.v.s. gör allt fram till sektionen "Grytan". Därefter är det bara att plocka ut och fortsätta med instruktionerna från "Grytan". Köttbullarna behöver inte tinas upp, utan blir bättre om de lagas medan de fortfarande är frusna. Ofta lägger jag mina köttbullar i frysen någon halvtimme även när jag ska göra dem färska. Det hjälper dem att hålla ihop under den känsligare fasen av tillagningen.


LCHF-variant

Denna rätt är LCHF-vänlig. Välj gärna en fetare yogurt för att öka fetthalten eller ersätt den med creme fraiche. Servera med blomkålsris eller en fräsch sallad.