Receptet.nu

Indisk currykyckling

En äkta klassiker


4.3/5 (7 betyg)
4 portioner
Förberedelse
1h 30 min
Tillagning
1h
Aktiv tid
40 min
4 portioner
Förberedelse: 1h 30 min
Tillagning: 1h
Aktiv tid: 40 min
Bild på Indisk currykyckling
En väldigt enkel och smakrik kycklinggryta som passar fint till dagar som man är sugen på något väl kryddat. Går snabbt att tillaga och fungerar med många olika tillbehör så som en grön sallad, naanbröd, ris eller bulgur.

Nivå: Nybörjarvänlig

Jag anser generellt att kyckling inte smakar så mycket, men denna rätt gör att t.o.m. bröstfilén smakar smaskens.

— Frédérics kommentar

Denna kycklinggryta är mycket enkel att tillaga och perfekt för dig som inte lagar kryddad mat så ofta. I receptet har jag angett currykrydda, som finns att köpa färdigblandad i vanliga mataffärer numera. Det går även bra att blanda egen currykrydda. Då ska huvudingredienserna vara superkryddan gurkmeja (som ger curryn dess karakteristiska färg) samt korianderpulver. Just detta kan vara svårare att hitta i de vanliga mataffärerna och du behöver nog ta dig till en specialaffär som säljer indiska kryddor. Det säljs ofta under namnet "dhania powder" då dhania är det indiska namnet för koriander. Ett enklare alternativ kan då vara att rosta korianderfrön i en stekpanna och mortla dem själv.


En liten varning före du börjar laga mat med curry: se till att ha igång fläkten, och har du en öppen planlösning eller ett kök utan dörr (som mig), se till att dina ytterplagg hänger instängda i en garderob eller i ett rum med stängd dörr. Currydoften sätter sig väldigt lätt i kläderna och det tar ett tag innan den försvinner.

Recept på Indisk currykyckling

Ingredienser

-   4 portioner   +
  • 1 dlolivolja (el annan matolja)
  • 1-2gullökar
  • 3-5vitlöksklyftor
  • 1cm ingefära (kan utelämnas)
  • 1grön chilipeppar
  • 3 msktomatpuré
  • 1tomat
  • 1 mskcurrykrydda
  • salt och peppar (efter smak)
  • ca 500 gkycklingfilé
  • Avslutning:
  • 1 dlyogurt eller creme fraiche
  • lite persilja eller koriander

Tillagning

  1. Värm upp oljan i en gryta. Skala och hacka löken i bitar och fräs i oljan.
  2. Skala vitlöksklyftorna, skär i halvor och lägg ner i grytan. Skala och finriv ingefäran (eller hacka fint) och rör ner i grytan.
  3. Häll i kryddor, chilipeppar (urkärnad) och tomatpure och stek lite till, och häll därefter i hackad tomat.
  4. Tillsätt vattnet och låt puttra på medelvärme i 20-30 min.
  5. När vattnet börjar ta slut, börjar du röra om med träsked och mosa löken och vitlöken så det blir en mer homogen konsistens. Rör om i ca 10 min, tills det mesta av vattnet har avdunstat (ev. behöver du tillsätta mer under tiden, lite åt gången), och olja börjar rinna ut från resterande massa.
  6. Skär kycklingfilén i bitar och lägg dem i den puttrande grytan. Stek dem i 10-15 min under omrörning tills kycklingen har släppt ut tillräckligt med vatten.
  7. Lägg på lock och låt den tillagas i ytterligare ca 15 min tills kycklingen är klar. Rör om några gånger däremellan om det inte är så mycket vatten.
Avslutning:
  1. Rör ner yogurten i grytan, och låt den sjuda, så att såsen blir tjockare. Koka dock inte yogurten, utan ta av från värmen så fort den börjar sjuda.
  2. Häll upp i en serveringsskål och garnera med lite färsk persilja eller koriander på toppen.

Ris eller Ros?

Har du testat att laga detta recept? Skriv gärna och berätta vad du tyckte om receptet.

Du kan även betygsätta receptet längre upp på sidan, eller lämna en kommentar nedanför, särskilt om du har tips och lärdomar att ge till andra som vill testa receptet.

Serveringsförslag

Denna rätt passar bra till att serveras med basmatiris. Även naan är ett bra alternativ, och gärna en enkel sallad vid sidan av.

LCHF-variant

Denna currykyckling är LCHF-vänlig och yogurten kan med fördel ersättas av créme fraiche för att få upp fetthalten. Blomkålsriset blir ett perfekt komplement till den kryddiga grytan.