Maträtten haleem förekommer i större delen av mellanöstern och södra asien, men tillagas och smakar rätt annorlunda i olika regioner. Den mest populära indiska varianten är från Hyderabad, som också var födelsestaden för denna rätt på den indiska subkontinenten.
Då denna linsgryta kräver en hel del förberedelse är det vanligt i Indien, Pakistan och Bangladesh att man hellre köper den i en bazaar eller matmarknad än lagar hemma, men bor man i Sverige är det inte lika lätt. Om ni hittar en restaurang som serverar det, tar jag tacksamt emot tips. Har ännu inte hittat någon i Malmö eller Stockholm.
Det går att välja andra linser också, men röda och gula linser är rätt neutrala i smaken och fungerar därför bra som en bas. Om ni väljer att tillsätta linser med mer karaktär, t.ex. gröna eller bruna, är det lämpligt att ta hälften så mycket av dessa i relation till de tidigare nämnda, för att de inte ska ta över smaken. Den totala mängden (torra) linser bör vara som i receptet eller upp till 25% mer.
Denna gryta gör sig bäst med naan, annat bröd eller som en matig soppa.
Denna rätt passar utmärkt för att laga i större mängd och sedan frysas in i en eller flera "middagsstorlekar". Värm upp i mikron på låg värme (de-frost) och upprepa de sista 4 stegen ("Slutlig touch").
Det är sällan jag säger att garneringslementet är viktigt, men i fallet med haleem är ingefära och citron viktiga komponenter för att få en bra helhet, då grytan är rätt mustig och behöver en skvätt av något syrligt och uppfriskande. Det är alltså inte enbart för det visuella utan även för att balansera smakerna.
Jag serverar oftast hackad ingefära, rostad lök och citronskivor vid sidan av så att var och en kan anpassa efter eget smak och tycke, men egentligen räcker det med citron vid sedan av, och resten sprinklat över serveringsskålen.