Receptet.nu

Fransk fiskgratäng

Torsk med krispigt ströbrödstäcke


5/5 (1 betyg)
4 portioner
Tillagning
40 min
Aktiv tid
10 min
4 portioner
Tillagning: 40 min
Aktiv tid: 10 min
Bild på Fransk fiskgratäng
Den franska fiskgratängen minns nog de flesta från skoltiden, alternativt den omåttligt populära Findus-mixen som inte längre säljs. Men misströsta icke - det går lika bra och nästan lika enkelt att göra den själv! Går bra att göra med både ströbröd och panko, men jag brukar föredra med ströbröd.

Nivå: Nybörjarvänlig

Denna fiskgratäng har de klassiska franska smör-persilja-vitlök-smakerna, men under ytan finns även en djupare smak av senapen

— Frédérics kommentar

Jag har uppfattningen att det hör till ovanligheterna att en maträtt med en nationalitet i namnet faktiskt härstammar därifrån. Till min stora förvåning så är denna fiskgratäng faktiskt från Frankrike. Även i Frankrike är det en rätt som många minns från sin skoltid.


Fransk fiskgratäng är egentligen en regional rätt (Bordeaux), och kallas därför "Poisson à la Bordelaise" i Frankrike. Och när något är från Bordeaux så kan man med rätta förvänta sig att vin ingår i ingredienserna. I fallet med denna fiskgratäng så är det vanligt att vattnet ersätts med vitt vin som kokas i smöret så att alkoholen försvinner, före man rör ner övriga ingredienser.

Recept på Fransk fiskgratäng

Ingredienser

-   4 portioner   +
 • 400-450 gtorsk (eller annan vit fisk)
 • 2 dlströbröd eller panko
 • 75 gsmör
 • 2 tskdijonsenap
 • ½ tskherbes de provence (eller annan örtblandning)
 • 2 mskpersilja, finhackad
 • 1vitlöksklyfta, finhackad
 • 1 tskcitronpeppar
 • 1 krmvitpeppar
 • 2 mskvatten (eller vitt vin)

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 200° över- och undervärme, eller 175° varmluft.
 2. Skölj fisken med kallt vatten och torka av ordentligt med hushållspapper.
 3. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Lös upp senapen i smöret och rör sedan ner övriga ingredienser. Salt behöver inte tillsättas då det finns i både smöret och citronpepparn, men om du brukar äta välsaltad mat kan du blanda ner en nypa salt också.
 4. Lägg fisken i en ugnssäker form, och bred ut ströbrödsblandningen som ett jämnt täcke över fisken.
 5. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min.

Anmärkning

Om du använder vitt vin istället för vatten,så ska du hälla ner denna i det smälta smöret, och låta koka upp i någon minut så att alkoholen avdunstar. Därefter kan du fortsätta med att röra ner övriga ingredienser.

Ris eller Ros?

Har du testat att laga detta recept? Skriv gärna och berätta vad du tyckte om receptet.

Du kan även betygsätta receptet längre upp på sidan, eller lämna en kommentar nedanför, särskilt om du har tips och lärdomar att ge till andra som vill testa receptet.

Variation

Det går bra att ersätta torsk med någon annan vit fisk, t.ex. alaska pollock som är väldigt snarlik i smaken. Utöver det kan man ta de örter som man själv tycker om och har hemma, den klassiska varianten har bara persilja. Se bara upp för att använda örtsalt - då torsk är en saltvattenfisk har den redan rätt mycket sälta och det kan lätt bli för mycket med örtsalt.


Panko eller ströbröd

Den eviga frågan. Ofta föredrar jag panko, men just med denna rätt blir ströbröd bättre tycker jag. Kanske för att det är så jag minns den från barndomen. Eller för att jag kopplar panko till friterad fisk snarare än ugnsbakad. Gällande ströbröd så får man krispigast resultat om man väljer någon med grova korn, och där har faktiskt Eldorado den bästa produkten utav alla jag testat (hojta till om du vet någon bättre!).


Serveringsförslag

Fisk blir alltid gott med potatis till, och min favorit är nog potatisgratäng till denna fiskgratängen. Båda kan med fördel gräddas samtidigt i ugnen om ugnsformarna får plats.


Om man vill ha något fräschare istället för kolhydrater passar en grönsallad jättebra.