Jag har uppfattningen att det hör till ovanligheterna att en maträtt med en nationalitet i namnet faktiskt härstammar därifrån. Till min stora förvåning så är denna fiskgratäng faktiskt från Frankrike. Även i Frankrike är det en rätt som många minns från sin skoltid.
Fransk fiskgratäng är egentligen en regional rätt (Bordeaux), och kallas därför "Poisson à la Bordelaise" i Frankrike. Och när något är från Bordeaux så kan man med rätta förvänta sig att vin ingår i ingredienserna. I fallet med denna fiskgratäng så är det vanligt att vattnet ersätts med vitt vin som kokas i smöret så att alkoholen försvinner, före man rör ner övriga ingredienser.
Det går bra att ersätta torsk med någon annan vit fisk, t.ex. alaska pollock som är väldigt snarlik i smaken. Utöver det kan man ta de örter som man själv tycker om och har hemma, den klassiska varianten har bara persilja. Se bara upp för att använda örtsalt - då torsk är en saltvattenfisk har den redan rätt mycket sälta och det kan lätt bli för mycket med örtsalt.
Den eviga frågan. Ofta föredrar jag panko, men just med denna rätt blir ströbröd bättre tycker jag. Kanske för att det är så jag minns den från barndomen. Eller för att jag kopplar panko till friterad fisk snarare än ugnsbakad. Gällande ströbröd så får man krispigast resultat om man väljer någon med grova korn, och där har faktiskt Eldorado den bästa produkten utav alla jag testat (hojta till om du vet någon bättre!).
Fisk blir alltid gott med potatis till, och min favorit är nog potatisgratäng till denna fiskgratängen. Båda kan med fördel gräddas samtidigt i ugnen om ugnsformarna får plats.
Om man vill ha något fräschare istället för kolhydrater passar en grönsallad jättebra.