Genom att använda cannellonirör istället för lasagneplattor kan du bevara strukturen och lagren på ett betydligt smidigare och mer prydligt sätt. När pasta mjuknar i ugnen har man ofta problem med att lasagnelagren flyter ihop med bolognesen och bechamelsåsen när man försöker portionera upp den på tallriken. Detta problem undviks helt och hållet med cannelloni.
Att fylla förköpta cannellonirör kan vara knepigt. Med hemgjorda pastaplattor kan man enkelt lägga på fyllningen och rulla ihop dem i efterhand. Men med förköpta rör fungerar inte denna metod. Enligt min erfarenhet är den bästa metoden att fylla cannelloni att först hälla avsvalnad fyllning i en spritspåse, försluta den med en påsklämma och sedan spritsa ut den i de stående cannellonirören, till exempel på ett fat. På detta sätt kan man också enkelt trycka in lite extra fyllning om det behövs.
Servera gärna med grönsallad eller vitlöksbaguette vid sidan av. Eller varför inte en caprese som förrätt?
Detta är en enkel rätt som går att variera på olika vis. Prova t.ex. med olika örtblandningar (jag älskar herbes de provence), hackade morötter i pastasåsen, eller ersätt bechamelsåsen med en grädd- eller ädelostsås. Du kan såklart även ersätta cannelloni med andra typer av pasta.