Receptet.nu

Cannelloni bolognese

En prydligare lasagne


5/5 (1 betyg)
4 portioner
Tillagning
1h 30 min
Aktiv tid
40 min
4 portioner
Tillagning: 1h 30 min
Aktiv tid: 40 min
Bild på Cannelloni bolognese
Till alla lasagneälskare som känner att lasagnens lager saknar tillräckligt med struktur, presenterar jag ett förföriskt recept på cannelloni fylld med köttfärssås. Denna härliga rätt kombinerar den klassiska smaken av lasagne med den organiserade elegansen hos cannelloni. Med färdigköpta cannellonirör till hands kan du snabbt och enkelt laga denna middag, perfekt för att tillfredsställa dina smaklökar efter en lång dag. Låt dig svepas iväg av den krämiga köttfärssåsen som omsluter varje rör, krönt med ett täcke av fyllig bechamelsås och på det ett täcke av ost, för en smakupplevelse som du inte kan få nog av.

Nivå: Medel - passar dig som brukar laga vardaglig mat

Relativt snabblagad maträtt som har allt man förväntar sig av en ordentlig hemlagad middag.

— Frédérics kommentar

Varför cannelloni istället för lasagne?

Genom att använda cannellonirör istället för lasagneplattor kan du bevara strukturen och lagren på ett betydligt smidigare och mer prydligt sätt. När pasta mjuknar i ugnen har man ofta problem med att lasagnelagren flyter ihop med bolognesen och bechamelsåsen när man försöker portionera upp den på tallriken. Detta problem undviks helt och hållet med cannelloni.


Hur fyller man cannelloni?

Att fylla förköpta cannellonirör kan vara knepigt. Med hemgjorda pastaplattor kan man enkelt lägga på fyllningen och rulla ihop dem i efterhand. Men med förköpta rör fungerar inte denna metod. Enligt min erfarenhet är den bästa metoden att fylla cannelloni att först hälla avsvalnad fyllning i en spritspåse, försluta den med en påsklämma och sedan spritsa ut den i de stående cannellonirören, till exempel på ett fat. På detta sätt kan man också enkelt trycka in lite extra fyllning om det behövs.

Recept på Cannelloni bolognese

Ingredienser

-   4 portioner   +
  • Köttfärssås:
  • 2 mskolivolja
  • 1-2gullökar
  • 25 gsmör
  • 400 gköttfärs
  • 3-4vitlöksklyftor
  • ca 4tomater eller
  • 2burkar tomatsås (t.ex. Barilla Basilico)
  • 2 msktomatpuré
  • 1.5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar
  • 2 tskpaprikapulver
  • 1 tskkummin
  • 1 krmkanel
  • 1-1.5 mskblandade örter (torkade eller frysta)
  • 1 mskpesto (valfritt)
  • 1 dlvatten
  • Béchamelsås:
  • 50 gsmör
  • 3 mskvetemjöl
  • ½ tsksalt
  • 1 krmvitpeppar
  • 1nypa muskotnöt
  • ca 7 dlmjölk
  • Garnering:
  • 3 dlriven ost
  • 25 gsmör

Tillagning

Köttfärsås:
  1. Värm upp olja i en kastrull. Skala och hacka löken, och stek i oljan på medelhög värme. När den fått lite färg, lägg i smöret och låt det smälta. Tillsätt därefter köttfärsen och den skalade och hackade vitlöken.
  2. Fräs köttet tills det inte längre är rött.
  3. Kör tomaterna i en mixer så du får en grov tomatsås (om du inte redan använder tomatsås istället) och häll i kastrullen tillsammans med tomatpuré, kryddorna och vattnet.
  4. Låt puttra på medelhög värme i ca 15 min. Smaka av med mer salt om det behövs. Ta av från värmen och låt den svalna något medan du förbereder bechamelsås.
Béchamelsås:
  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Rör om intensivt på medelhög temperatur, tills den gula såsen börjar få en gnutta av brunt. Ta genast av från värmen och häll försiktigt ner mjölken under omrörning.
  2. Lägg tillbaka kastrullen på värmeplattan och häll i salt peppar och muskotnöt. Låt sjuda i några minuter, under konstant omrörning med träsked. När såsen är tjock nog att inte rinna av från träsleven direkt, är den klar.
Pastan:
  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 om du använder konvektionsugn).
  2. Se hur många cannelloni-rullar som får plats i din ugnsform (jag hade 16 rullar i en 36x20 cm stor ugnsform).
  3. Häll upp köttfärssåsen i en spritspåse och skär en öppning som är något mindre än pastarullarnas öppning. Förslut gärna med en påsklämma så slipper du kladd.
  4. Tryck ut bolognese i cannelloni-rören och lägg upp dem prydligt i ugnsformen.
  5. Strö över ca 1/3 av den rivna osten, och häll därefter över bechamelsåsen i ett jämnt lager. Toppa med resten av osten på bechamelsåsen.
  6. Skiva smöret tunt (osthyvel är perfekt här) och sprid ut ovanför ostlagret. Grädda därefter i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.

Anmärkning

Gällande örter: Timjan och salvia är givna val vid tomatsås. Även oregano och basilika är väldigt gott, så jag brukar använda dessa fyra. Ibland lite rosmarin också. Men du kan välja det du tycker om och har hemma.

Gällande tomater: Det går såklart även bra att ta en kombination av tomat och tomatsås på burk. Jag använder oftast 1 burk tomatsås och 2 färska tomater.

Ris eller Ros?

Har du testat att laga detta recept? Skriv gärna och berätta vad du tyckte om receptet.

Du kan även betygsätta receptet längre upp på sidan, eller lämna en kommentar nedanför, särskilt om du har tips och lärdomar att ge till andra som vill testa receptet.

Servering

Servera gärna med grönsallad eller vitlöksbaguette vid sidan av. Eller varför inte en caprese som förrätt?


Variation

Detta är en enkel rätt som går att variera på olika vis. Prova t.ex. med olika örtblandningar (jag älskar herbes de provence), hackade morötter i pastasåsen, eller ersätt bechamelsåsen med en grädd- eller ädelostsås. Du kan såklart även ersätta cannelloni med andra typer av pasta.