Med cannelloni-rör istället för lasagneplattor kan man bibehålla strukturen och lagren mycket smidigare och det blir prydligare. Om pasta får bli mjuk i ugnen, leder det ofta till att lasagnelagren flyter ihop med fyllning och bechamelsås när man försöker hälla upp den på sitt fat. Detta problem slipper man helt och hållet med cannelloni.
Det här med att fylla köpta cannelloni kan vara trixigt. Om man gör egen pasta hemma lägger man bara på fyllning på pastaplattan och rullar ihop i efterhand. Men för förköpta fungerar inte den metoden. Den bästa metoden för att fylla cannelloni enligt min erfarenhet är genom att hälla avsvalnad fyllning i spritspåse, försluta med påsklämma och sedan spritsa ut i stående (på t.ex. ett fat) cannelloni-rör. På sås vis kan man också "trycka in" lite extra fyllning.
Servera gärna med grönsallad eller vitlöksbaguette vid sidan av.
Detta är en enkel rätt som går att variera på olika vis. Prova t.ex. med olika örtblandningar (jag älskar herbes de provence), hackade morötter i pastasåsen, eller ersätt bechamelsåsen med en grädd- eller ädelostsås. Du kan såklart även ersätta cannelloni med andra typer av pasta.