Receptet.nu

Mättande bönsallad

Med ögonbönor eller black eyed peas


5/5 (1 betyg)
2 portioner
Tillagning
10 min
Aktiv tid
10 min
2 portioner
Tillagning: 10 min
Aktiv tid: 10 min
Bild på Mättande bönsallad
Denna bönsallad kommer från de nordliga trakterna i Grekland. Jag brukar alltid ha förkokta bönor i frysen, som jag lätta kan plocka fram och fixa ihop denna lunchsalladen på under 10 minuter.

Nivå: Nybörjarvänlig

En enkel, mättande och god bönsallad som går väldigt snabbt att slänga ihop. Kort sagt: den uppfyller alla kriterier för en lunchlåda.

— Min egen utvärdering

Jag ogillar bönor. Första gången som jag blev erbjuden denna bönsallad var jag skeptisk pga bönorna, men blev förvånad över hur lika de är i smaken till kikärtor, som jag älskar! Därefter har jag ofta varvat mina kikärtssallader med denna bönsallad. Tycker att den är balanserad som den är så jag varierar sällan ingredienserna (vilket är väldigt olikt mig). Ibland ersätter jag vinägern med balsamico, som ger en lite djupare smak, men med tanke på den peppriga dijonsenapen behövs det egentligen inte mer smak.

Recept på Mättande bönsallad

Ingredienser

-   2 portioner   +
  • ½ dlrödvinsvinäger
  • 2-3 krmsalt
  • 1nypa svartpeppar
  • 2 tskhonung
  • 2 tskdijonsenap
  • 2 mskolivolja
  • ½grön paprika
  • 2 mskfinhackad persilja
  • 1rödlök
  • ca 4 dlförkokta bönor

Tillagning

  1. Lös upp saltet i vinägern och tillsätt därefter svartpeppar, honung och dijonsenap och rör ihop.
  2. Tillsätt olivoljan och rör ihop till en slät vinägrett.
  3. Hacka paprika, persilja och rödlök och blanda i en skål tillsammans med bönorna. Slå över vinägretten och rör om. Smaka av med mer salt om det behövs.

Ris eller Ros?

Har du testat att laga detta recept? Skriv gärna och berätta vad du tyckte om receptet.

Du kan även betygsätta receptet längre upp på sidan, eller lämna en kommentar nedanför, särskilt om du har tips och lärdomar att ge till andra som vill testa receptet.

Kost

Denna bönsallad är vegetarisk (lakto-ovo) och kan göras vegansk genom att byta ut honungen mot ljus sirap istället.


Förkokta bönor

Jag tror att man kan köpa färdigkokta ögonbönor på burk men jag brukar ha en påse med hemmakokta ögonbönor i frysen så att jag snabbt kan göra denna sallad till lunch.


Förvaring

Denna bönsallad håller sig bra i ca 2 dagar i kylen, paprikan kan mjukna något till dag 2 dock. Men det går jättebra att göra den dagen före om man vill ta med som lunchlåda till jobbet t.ex.