Receptet.nu

Klassisk ratatouille

Den traditionella versionen


4.6/5 (7 betyg)
4 portioner
Tillagning
2h 30 min
Aktiv tid
40 min
4 portioner
Tillagning: 2h 30 min
Aktiv tid: 40 min
Bild på Klassisk ratatouille


Nivå: Medel - passar dig som brukar laga vardaglig mat

Den mest klassiska av alla maträtter från södra Frankrike. När den är vällagad kan den övertyga vilken grönsakshatare som helst

— Frédérics kommentar

Jag är varken förtjust i grönsaker eller fransk mat. Men denna ratatouille lyckas få både mig och flera andra köttälskare/grönsaksnejare att inte bara äta, utan t.o.m. njuta av en vegetarisk rätt.


Detta receptet lärde jag mig från min svärfar, som kommer från ratatouillens hemtrakter, nämligen det franska Provence. Det var också här som jag för första gången åt denna maträtt, och med ens kände jag att detta är en rätt som jag bara måste lära mig. Min svärfar gav mig receptet, tillsammans med en varning: om du inte steker varje grönsak var för sig, i samma olja, så kommer du aldrig lyckas få den rätta smaken. Och det hade han rätt i. I princip samtliga recept som jag hittar på nätet - både på franska, engelska och svenska, så är det en "snabbversion" av denna rätt. Fransk mat ska lagas med omsorg för att komma till sin rätt. Och ratatouillen är för mig det hittills största beviset på det.

Recept på Klassisk ratatouille

Ingredienser

-   4 portioner   +
 • 1 dlolivolja
 • 1lök
 • 1paprika
 • 1zucchini
 • 1aubergine
 • 1tomat
 • 1 msktomatpuré
 • 3vitlöksklyftor
 • 1 krmsvartpeppar
 • 1 tsktimjan
 • 1 tskherbes de provence (fransk örtblandning)
 • 2 tsksalt

Tillagning

 1. Hetta upp 3/4 av oljan i ett kokkärl.
 2. Hacka löken och fräs i oljan tills den blir genomskinlig. Medan den fräser hackar du paprikan i ca 1-1.5 cm stora rutor och börjar steka dem i en annan stekpanna tillsammans med resterande olja.
 3. När löken är klar tar du ut den ur grytan och lägger åt sidan i en skål, men låt så mycket som möjligt av oljan vara kvar i kastrullen.
 4. Skala och hacka zucchinin i sockerbitsstora bitar och lägg i samma kastrull där du nyss fräste löken. Rör om i stekpannan med paprikabitar så de inte bränns vid. Medan zucchinin steks, skalar och hackar du auberginen i lika stora bitar.
 5. När zucchini-bitarna blivit mjuka och fått lite färg på båda sidorna (ca 5-8 min) kan du ta ut dem ur kastrullen och lägga dem tillsammans med löken. Därefter lägger du auberginen i den olja som finns kvar.
 6. Auberginen kommer suga upp oljan väldigt fort. Nu bör paprikan också ha mjuknat, så lägg över den i samma skål som de övriga färdigstekta grönsakerna och häll den överblivna oljan i kastrullen med auberginerna.
 7. Låt auberginerna stekas tills de mjuknat. Vid denna punkt kommer de släppa tillbaka nästan all olja till kastrullen. Då häller du tillbaka alla grönsakerna i kastrullen, och tillsätter skalad och krossad vitlök samt tomatpuré.
 8. Hacka slutligen tomaten i lika stora bitar som zucchini och aubergine, och häll i grytan. Tillsätt salt, peppar och örter och rör om. Lägg på locket och sänk värmen så att grytan puttrar litegrann.
 9. Låt grytan stå och puttra i ca 1h. Rör om då och då, och tillsätt små mängder vatten om det behövs för att den inte ska brännas vid.
 10. Häll upp grytan i en ugnssäker form och lägg den i ugnen på 175 grader värme i ca 20 min så att grönsakerna får en karamelliserad yta. Ta ut ur ugnen och servera.

Anmärkning

Ibland tar jag en och en halv paprika, och det blir också gott. Rekommenderar dock inte andra mängder av zucchini och aubergine - det har aldrig riktigt smakat rätt när jag testat.

Receptet är skrivet med tanken att detta blir en sidorätt. Dubbla antalet portioner om ni äter detta som en huvudrätt, utan något annat vid sidan av.

Ris eller Ros?

Har du testat att laga detta recept? Skriv gärna och berätta vad du tyckte om receptet.

Du kan även betygsätta receptet längre upp på sidan, eller lämna en kommentar nedanför, särskilt om du har tips och lärdomar att ge till andra som vill testa receptet.

Några tips

Röd paprika ger en fin färg till rätten, och grön ger den typiska eftertraktade paprika-smaken. Så jag tar ofta en halv grön och en halv röd paprika om jag har båda hemma.


Rätten är ännu godare dag 2. Värm den då gärna i ugnen (ev med aluminiumfolie på) istället för mikron för mer smak.


Servering

Ratatouille passar lika bra med fågel som fisk och rött kött. Vi brukar äta den med stekt lax, panerad kalvfilé, ugnsgrillade kycklinglår, konfiterad anka eller vad vi än har. Den är även väldigt god att äta till ris, om man vill skippa proteinerna.