Jag är varken förtjust i grönsaker eller fransk mat. Men denna ratatouille lyckas få både mig och flera andra köttälskare/grönsaksnejare att inte bara äta, utan t.o.m. njuta av en vegetarisk rätt.
Detta receptet lärde jag mig från min svärfar, som kommer från ratatouillens hemtrakter, nämligen det franska Provence. Det var också här som jag för första gången åt denna maträtt, och med ens kände jag att detta är en rätt som jag bara måste lära mig. Min svärfar gav mig receptet, tillsammans med en varning: om du inte steker varje grönsak var för sig, i samma olja, så kommer du aldrig lyckas få den rätta smaken. Och det hade han rätt i. I princip samtliga recept som jag hittar på nätet - både på franska, engelska och svenska, så är det en "snabbversion" av denna rätt. Fransk mat ska lagas med omsorg för att komma till sin rätt. Och ratatouillen är för mig det hittills största beviset på det.
Röd paprika ger en fin färg till rätten, och grön ger den typiska eftertraktade paprika-smaken. Så jag tar ofta en halv grön och en halv röd paprika om jag har båda hemma.
Rätten är ännu godare dag 2. Värm den då gärna i ugnen (ev med aluminiumfolie på) istället för mikron för mer smak.
Ratatouille passar lika bra med fågel som fisk och rött kött. Vi brukar äta den med stekt lax, panerad kalvfilé, ugnsgrillade kycklinglår, konfiterad anka eller vad vi än har. Den är även väldigt god att äta till ris, om man vill skippa proteinerna.