Receptet.nu

Krispig fish tacos med pico de gallo

Bäst krispet utan panko


5/5 (1 betyg)
4 portioner
Tillagning
1h
Aktiv tid
1h
4 portioner
Tillagning: 1h
Aktiv tid: 1h
Bild på Krispig fish tacos med pico de gallo
Så här kommer ett recept på fish tacos som äntligen ger dig perfekta krispiga fiskbitar utan panko!

Nivå: Medel - passar dig som brukar laga vardaglig mat

Vad får man om man korsar tex-mex med fish 'n chips? Jo, man får dessa krispiga fish tacos som går perfekt ihop med pico de gallo och guacamole

— Frederics kommentar

Fish tacosens vara eller icke vara hänger på hur krispig fisken blir. Man kan alltid fuska och använda panko, men jag tycker personligen att det blir en fusion av tex-mex och asiatiska smaker som inte riktigt går ihop. Därför brukar jag använda en modifierad version av mitt recept för fish & chips för fisken till min fish tacos.


Ett annat superlätt tips för att öka krispigheten i dina fish tacos är att krossa tortillas/nachos och strö över innehållet i tacosen.

Recept på Krispig fish tacos med pico de gallo

Ingredienser

-   4 portioner   +
  • Pico de gallo:
  • 100 gkörsbärstomater
  • 2 mskfärsk koriander
  • 1 mskolivolja
  • 1chilipeppar (valfritt)
  • 1lime (saften)
  • Fiskbitarna:
  • ca 400 gfisk
  • 300 gvetemjöl
  • 2 tskbakpulver
  • 1 tskbikarbonat
  • 2.5 dlbubbelvatten (eller öl)
  • 2 tskpaprikapulver
  • 1 tskspiskummin
  • 1 tskvitlökspulver
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar
  • 1 tskkorianderfrön (valfritt)
  • Guacamole:
  • 2mogna avokado
  • 1rödlök eller salladslök
  • ca 50 gkörsbärstomater
  • 2 mskcrème fraiche (valfritt)
  • ½lime (saften)
  • salt och peppar
  • Tillbehör:
  • 8tortillasbröd
  • nachos
  • tärnad gurka
  • majs
  • riven ost

Tillagning

Pico de gallo:
  1. Börja med pico de gallo då den behöver tid att dra ihop smakerna. Finhacka alla ingredienser, och rör ihop i en skål. Smaka av med salt och peppar, och ställ därefter i kylen.
Fisken:
  1. Stöt korianderfröna i en mortel och blanda alla torra ingredienser i en skål (d.v.s. allt utom vatten och fisk).
  2. Häll i kallt bubbelvatten (eller öl) i skålen och vispa ihop till en jämn smet. Vispa inte för mkt. Smaka av med mer salt, och ställ smeten i kylen.
  3. Rengör och torka fisken ordentligt med hushållspaper. Se till att få ut så mycket av vattnet som möjligt. Skär den i lagom stora bitar.
  4. I detta skede är det bäst att förbereda resten av tillbehören till dina fisk tacos, medan smeten får kallna.
  5. Hetta upp frityrolja (ej olivolja!) i en kastrull till ca 180 grader.
  6. Häll upp ca 1 dl vetemjöl i en tallrik. Vänd en torskbit i mjölet så att alla sidor får ett tunt lager på sig, och doppa den därefter i smeten, och sedan snabbt men försiktigt ner i den heta oljan. Fortsätt likadant med resten av fiskbitarna. Fyll inte kastrullen med för många, utan ta det i omgångar. Fisken ska flyta i oljan, så se till att det finns tillräckligt med olja i din kastrull.
  7. Vänd fisken när det fått en fin färg på undersidan, och plocka ut med hålslev efter ca 5 minuter, och låt torka på hushållspapper.
Guacamole:
  1. Skala och hacka avokadon grovt, och kör i mixer tillsammans med crème fraiche till önskad konsistens (vissa föredrar lite klumpar, andra helt slät). Finhacka löken, och blanda ner i avokadoröran tillsammans med övriga ingredienser. Täck över med plastfilm och ställ i kylen.

Anmärkning

Planera i förväg i vilken ordning du behöver göra de olika tillbehören. Fisken ska ju helst ätas före den kallnar, och guacen vill vi ha grön, inte brun. Och dessutom ska tortillasbröden värmas upp precis före de äts.

Ris eller Ros?

Har du testat att laga detta recept? Skriv gärna och berätta vad du tyckte om receptet.

Du kan även betygsätta receptet längre upp på sidan, eller lämna en kommentar nedanför, särskilt om du har tips och lärdomar att ge till andra som vill testa receptet.

Servering

Välj tillbehör enligt dina smakpreferenser. Några exempel är tärnad gurka, majs, riven ost och krossade nachos (vem säger nej till extra crisp?)


Förvaring

Pico de gallo blir bara godare till nästa dag, om det förvaras i kylen.


Guacamolen får en brun yta ganska fort, men kan absolut ätas nästa dag.


Den friterade fisken förlorar sin krispigheten när den kallnar, men jag brukar låta frityroljan ligga kvar i kastrullen till nästa dag, och återanvända den för att värma upp fisken så den blir lika krispig igen. Vid uppvärmning bör oljans temeperatur hållas lite lägre så att fisken som legat i kylen hinner värmas upp till 100% utan att ytan börjar bli bränd.