Receptet.nu

Accra - Karibiska fiskkroketter

Friterade torskbollar med salsa


5/5 (1 betyg)
4 portioner
(Ca 30-40 accras)
Tillagning
40 min
Aktiv tid
40 min
4 portioner
(Ca 30-40 accras)
Tillagning: 40 min
Aktiv tid: 40 min
Bild på Accra - Karibiska fiskkroketter
Dessa friterade fiskkroketter är krispiga som engelsk fish & chips, men istället för att vara fiskbitar doppade i smet, rörs de ihop. Kan avnjutas som en snacks, förrätt, eller måltid tillsammans med t.ex. en uppfriskande sallad.

Traditionellt görs det med saltlagrad torsk som avsaltas genom blötläggning i ett dygn, men det går lika bra att göra dem med vanlig färsk eller upptinad torsk.

Nivå: Medel - passar dig som brukar laga vardaglig mat

Krispiga friterade torskbollar med lite sting i, som avnjutes doppade i en syrlig tomat- och lökdipp.

— Frédérics kommentar

Accra lagas över hela Karibien, men varje region har sitt eget sätt att tillaga det på. Min version ligger närmast det som tillagas i Västindien/Små antillerna, då min första provsmakning av denna underbara rätt var under en semester i Guadeloupe.


Det går rätt fort att svänga ihop denna rätt, och då fisken ska mosas spelar det inte så stor roll om man har frusen/upptinad fisk istället för färsk.

Recept på Accra - Karibiska fiskkroketter

Ingredienser

-   4 portioner   +
 • Fiskröra:
 • ca 400 gtorsk
 • ½rödlök, finhackad
 • 1stor vilöksklyfta
 • 1 mskfinhackad persilja
 • 1 mskhackad gräslök (valfritt)
 • 1 tsksalt
 • ½ krmsvartpeppar
 • Smet:
 • 150 g mjöl
 • 2.5 dlvatten
 • 1 tskbikarbonat
 • ½citron (saften)
 • 1habanero (valfritt)

Tillagning

 1. Börja med att krossa habaneron och lägg den i ett halvt glas med vatten, där den får dra sig medan du fixar resten.
 2. Kör torsken i en mixer en kort stund för att få en grov fiskfärs.
 3. Finhacka rödlök, vitlök, persilja och gräslök, och rör ner i fiskfärsen, tillsammans med salt och peppar.
 4. I en separat skål, rör ihop mjöl och vatten till en smet. Häll en matsked av habanero-vattnet (undvik pepparn och dess frön, det kan bli väldigt hett) och smaka. Tillsätt mer om du önskar mer hetta.
 5. Blanda ner fiskröran i smeten. Häll på bikabonaten, pressa citronen över denna, och rör ihop.
 6. Värm upp valfri frityrolja (ej olivolja!) till ca 180 grader i en kastrull. Kolla gärna med termometer och anpassa kokplattans värme så att denna temperatur bibehålls.
 7. Använd två teskedar till att plocka upp och forma smeten till en klump (ungefär lika stor som en köttbulle) som du försiktigt sänker ner i oljan. Upprepa tills du har lagom mängd bollar i oljan. Om de fäster i botten kan du lossa dem försiktigt med skeden så fort de fått en stabil form (ca 20 sek efter de sänktes ner i oljan).
 8. Låt bollarna friteras tills de fått en fin färg, du får vända på dem efter några minuter så de blir jämnbruna. Använd hålslev för att ta upp dem, och låt dem rinna av på tidningspapper eller hushållspapper, medan du friterar nästa sats.

Ris eller Ros?

Har du testat att laga detta recept? Skriv gärna och berätta vad du tyckte om receptet.

Du kan även betygsätta receptet längre upp på sidan, eller lämna en kommentar nedanför, särskilt om du har tips och lärdomar att ge till andra som vill testa receptet.

Dipp till accra

Accra serverar oftast tillsammans med en s.k. "sauce chien" (vilket roligt nog betyder hundsås på franska) eller "sauce rougail". Båda har en lökbas och är rätt snarlika varandra - den största skillnaden är att sauce rougail innehåller tomat. Om du inte är så förtjust i lök, kan jag rekommendera att istället göra en tomatsalsa/pico de gallo till dessa accra.


Variation

Traditionellt görs accra med torsk, men det finns inget som säger att man inte kan använda andra fisksorter, så experimentera gärna!